אצבע מצביעה על מאזניים מוארות באור כחול

הבנת אחריות משפטית: כיצד בחירת צורת ההתאגדות המתאימה מגנה על העסק שלך (ועליך!)

כבעל עסק, אתה וודאי יודע שהצלחה מגיעה עם סיכונים. בין אם מדובר בסיכונים שבחרת לקחת על עצמך במטרה לפתח את העסק, כמו לקיחת הלוואה משמעותית למימון פיתוח מוצר או שירות חדש, תוך הבנה שייתכן שלא תוכל לעמוד בהחזרים אם המוצר יכשל; ובין אם מדובר בסיכונים שנוצרו בגידול בנפח הפעילות, לדוגמה אם הצלחת להגיע ללקוחות מעבר לים ועתה אתה חשוף לסיכון של אובדן משלוחים. אבל האם אתה מודע לכל הסיכונים המשפטיים שעסק שלך חשוף אליהם? הבנת מושג האחריות המשפטית ובחירה צורת ההתאגדות הנכונה או מבנה משפטי מתאים יכולים להיות ההבדל בין עסק משגשג לבין אסון כלכלי.

בואו נצלול לעולם המורכב של אחריות משפטית ונגלה כיצד ניתן להגן על העסק שלך.

  1. מהי אחריות משפטית?
  2. מהן צורות התאגדות או מבנים משפטיים?
  3. כיצד בחירה במבנה המשפטי המתאים מגינה מפני אחריות משפטית?
    1. ניהול הסיכונים בעסק
    2. שיקולים בבחירת המבנה המשפטי המתאים לעסק שלך
  4. צעדים נוספים להגנה על העסק
  5. סיכום

מהי אחריות משפטית?

אחריות משפטית היא החובה החוקית של אדם או ישות לפצות על נזקים או הפסדים שנגרמו לאחרים בשל פעולות שעשה או שלא עשה והיה עליו לעשות. בעולם העסקי, מושג זה כולל:

1. אחריות חוזית: הפרת התחייבויות שנקבעו בהסכם, כלפי לקוחות, עובדים, ספקים, נותני שירותים וכו';

2. אחריות נזיקית: גרימת נזק לאחרים דרך רשלנות או פעולה מכוונת; לרבות הפרת חובות על פי חוק, נזקים הנובעים ממוצרים פגומים ונזקים שנגרמים לסביבה כתוצאה מפעילות עסקית.

3. אחריות רגולטורית: עמידה וציות בכללים שנקבעו על ידי הרשויות לצורך ביצוע פעילויות מוסדרות, כולל לצורך קבלת רישיונות והיתרים לסוגים מסוימים של פעילויות.

ללא הגנה מתאימה והיערכות מראש האחריות המשפטית יכולה לסכן לא רק את העסק שלך, אלא גם את נכסיך האישיים.

מהן צורות התאגדות או מבנים משפטיים?

במדינת ישראל ניתן להקים ולקיים עסקים בשלל אופנים: כעוסק (זעיר, פטור או מורשה) או תוך בחירה בין שלל צורות התאגדות, כגון חברה, שותפות, אגודה שיתופית, חברה לתועלת הציבור ועמותה. כל אחד מאלה מהווה מבנה משפטי אשר חלים עליו כללים וחובות המגדירים את פעילותו, וכל אחד ממבנים משפטיים אלה נדרש לרישום והתנהלות שונים מול הרשויות הרלוונטיות ובתוכם: מס הכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי, רשות התאגידים וכדומה.

המבנה המשפטי הנפוץ ביותר לעסקים בתחילת דרכם הוא כעוסקים פטורים או מורשים. מבנה משפטי זה מתאים במיוחד לעסקים קטנים או לפרילנסרים בשל היותו פשוט להקמה וקל לניהול. הוא מאפשר לבעל העסק שליטה מלאה בקבלת כל ההחלטות הכרוכות בניהול היום יומי של העסק והנאה מכל הרווחים. אולם, בחירה במבנה משפטי זה משמעותה שאין הפרדה בין הנכסים האישים של בעל העסק לנכסי העסק, מה שחושף אותו לסיכון משמעותי במקרה של הפרה של אחריות משפטית.

כך, לדוגמה: מעצב גרפי עצמאי המאוגד כעוסק מורשה, אם יתבע על ידי לקוח לא מרוצה, נכסיו האישיים עלולים להיות בסכנה לצורך תשלום גובה התביעה.

חשוב לציין כי ישנם מקצועות מוסדרים, כגון רופאים, עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים וכו', אשר אינם יכולים לעסוק כעוסקים פטורים אלא נדרשים להיות עוסקים מורשים מהיום הראשון לפעילותם העסקית. אך, לרוב יש באפשרותם לבחור בצורות התאגדות אחרות במטרה לנהל את הסיכונים שלהם בצורה חכמה.

כיצד בחירה במבנה המשפטי המתאים מגינה מפני אחריות משפטית?

ניהול הסיכונים בעסק

צורות התאגדות שונות עשויות לצמצם משמעותית את החשיפה המשפטית בפניה ניצב בעל העסק. מבחינה היסטורית חוקקו חוקים המאפשרים הקמה של תאגידים כדי לאפשר לבעלי עסקים לקחת על עצמם סיכונים מבלי לסכן את נכסיהם האישיים, מתוך הבנה שקידמה ופיתוח מתאפשרים רק כאשר נלקחים סיכונים משמעותיים.

הקמה של תאגיד משמעותה יצירה של יישות משפטית נפרדת וחדשה, מעיין אדם נוסף, בבעלות ובשליטה של מקימיו או מי שחברו אליהם, שיש להם מטרה משותפת. אישיות זו פועלת באופן נפרד ברמה המשפטית מהבעלים, העובדים והחברים בה, והיא היכולה לשאת במחויבויות משפטיות ולבצע פעולות משפטיות, ממש כמו אנשים. כלומר, התאגיד יכול לקיים פעילות עסקית שוטפת ללא שום בעיה או מגבלה תוך שהוא מגן על בעליו.

בישראל שלל צורות התאגדות המאפשרות הפעלת עסקים: חברה, שותפות, אגודה שיתופית, חברה לתועלת הציבור ועמותה. צורות ההתאגדות השונות נבדלות זו מזו במגוון אופנים, החל במטרות הדומיננטיות להקמתם וניהולם, מידת השליטה שהם מקנים לבעל העסק, הצורה שבה הם מנהלים את חשבונותיהם וממוסים, היכולת של הבעלים למשוך רווחים, היקף החשיפה של בעליהם לאחריות משפטית, מידת הפיקוח על פעילותם מצד הרשמים השונים וכלה ביכולת לגייס משקיעים ולהעביר את הזכויות בהם מאדם לאדם. לכל אחת מצורות ההתאגדות הקיימות יתרונות וחסרונות בהתחשב בצרכיו של כל עסק ושל כל בעל עסק.

חשוב להבין כיצד בחירה במבנה המשפטי המתאים מגינה מפני האחריות המשפטית: ראשית, ואולי הסיבה החשובה ביותר, בחירה להתאגד כתאגיד מספקת הגנה על נכסים אישיים של בעל העסק כאדם פרטי. בהיעדר מבנה משפטי נכון, הנכסים האישיים שלך עלולים להיות בסכנה במקרה של תביעה או פעולה משפטית נגד העסק.

שנית, התאגדות כתאגיד מסייעת במשיכת משקיעים. משקיעים מעדיפים עסקים עם מבנה משפטי ברור המגביל את הסיכון שלהם ומבהיר את האופן שבו מתקבלות בו החלטות ואת האופן שבו הם יכולים להשפיע (אם בכלל) על ניהולו. השקיפות הזאת מעודדת השקעה בעסק שלך והיא בתורה תאפשר את הגדילה שלה אתה כל כך מייחל.

שלישית, בסקטורים רבים בחירה להתאגד בצורה כזו או אחרת מקנה לעסק אמינות מול לקוחות ושותפים עסקיים, המעריכים עסקים המנוהלים באופן מקצועי ואחראי. התאגדות בצורות מסוימות אף יכולה להקנות לעסק שלך מראית עין של תכונות שהוא לא בהכרח מקיים. כך, לדוגמה, חברות בע"מ נתפסות בציבור כעסקים גדולים יותר, אף אם בפועל מדובר באופרציה מצומצמת יחסית.

ולבסוף, ידיעה שהעסק שלך מוגן מספקת לך שקט נפשי ומאפשרת לך להתמקד בצמיחה ובחדשנות.

שיקולים בבחירת המבנה המשפטי המתאים לעסק שלך

חשוב להדגיש שבחירת צורת התאגדות צריכה להתחשב הן בהיקף הפעילות הכלכלית והמסחרית בעסק והן בסוג הפעילות ורמת הסיכון הכרוכה בה. כך, לדוגמה: נהוג לחשוב, בטעות, שהתאגדות כחברה בע"מ היא צעד שיש לבצע רק החל מהגעה לשלב חשבונאי מסוים, בדמות רווחים כאלה או אחרים. אולם, ככל שהעסק חשוף במסגרת פעילותו ליותר סיכונים משפטיים, כדאי לקחת בחשבון סיכונים זאת בחשבון במסגרת בחירת צורת ההתאגדות.

לדוגמה עסקים בתחומי הכושר והספורט בהם יש סיכוי גדול לפציעות או פגיעות של לקוחות עם השלכות יקרות וארוכות טווח כדאי שישקלו להתאגד כחברה בע"מ ולא כעוסקים מורשים שכן מדובר בצורת התאגדות שמרחיקה את האחריות המשפטית מבעל העסק ומאפשרת לו להגן על נכסיו האישיים.

עוד, יש להתחשב בעובדה שבחירה במבנה משפטי לא חייבת להיות קבועה אלא יכולה להשתנות בהתאם לנסיבות העסק וההתפתחות שלך. זהו צעד שתוכל לעשות גם בעתיד, אבל כדאי לתכנן אותו כחלק מניהול הסיכונים בעסק בראיה אסטרטגית. לדוגמה עסק שפעל עד כה כעוסק מורשה אולם עתה מעוניין לגייס משקיעים יבחר להתאגד ממש לפני שלב זה כדי לאפשר גיוס הון בקלות יחסית; או, עסק שעומד לפתח מוצר חדש שהשימוש בו כרוך כסיכונים, יכול לצמצם את החשיפה המשפטית באמצעות התאגדות.

צעדים נוספים להגנה על העסק

  1. הסכמים ברורים: חוזים מפורטים עם לקוחות, ספקים ועובדים מסייע בביצוע תיאום ציפיות מושכל מולם ומפחיתים את הסיכון לאי-הבנות ותביעות.
  2. הגדרת מדיניות פנימית ברורה: נהלים ברורים לעובדים ונותני שירותים בנושאי בטיחות, אתיקה וציות לחוק מפחיתים סיכונים עבור העסק שלך. כדאי להגדיר את הנהלים בכתב ולדאוג להדכרה ופרסום שלהם בקרב העובדים ונותני השירותים אחת לתקופה.
  3. רכישת ביטוח אחריות מקצועית: מגן מפני תביעות הקשורות לשירותים המקצועיים שמספק העסק.
  4. קבלת ייעוץ משפטי שוטף: ליווי שוטף והתייעצות קבועה או אפילו תקופתית עם עורך דין יכולה לעזור בזיהוי ומניעת בעיות לפני שהן מתפתחות ומסלימות.

סיכום

הבנת האחריות המשפטית והשימוש במבנה המשפטי הנכון ביותר הינם קריטיים להגנה על העסק שלך ועליך. בעוד שהקמת מבנה משפטי מתאים דורשת השקעה ראשונית, היא יכולה לחסוך לך כבעל עסק כסף רב וכאבי ראש משמעותיים בטווח הארוך.

זכור:

  1. בחר את המבנה המשפטי המתאים לגודל ולאופי העסק שלך. קח בחשבון את מידת הסיכון החשיפה המשפטית הכרוכה בהפעלת העסק, כמו גם בתוכניות שלך לעתידו.
  2. התייעץ עם עורך דין לפני קבלת החלטות משמעותיות בנוגע למבנה המשפטי המתאים ביותר לעסק שלך. בכדי למצות את הייעוץ כדאי לפרוס בפניו את התוכניות שלך לעתידו של העסק שלך בכדי שיוכל להתאים את הפתרונות המוצעים לתוכנית האסטרטגית שהתוות.
  3. סקור ועדכן את המבנה המשפטי שלך מעת לעת ובוודאי ככל שהעסק גדל וצרכיו משתנים.
שני אנשים יושבים ליד שולחן אל מול מחשב נייד, אחד האנשים מצביע באמצעות עט על המסך ולצידו כוס עם מים.
עו"ד מסחרי טוב יקשיב לתוכניות העתידיות שלך בנוגע לעסק שלך ויכול להאיר שיקולים ויתרונות לטובת מבנה משפטי כזה או אחר שייתכן ולא היית נותן עליהם את הדעת .

בסופו של דבר, ההגנה על העסק שלך היא השקעה בעתידך. עם המבנה המשפטי הנכון, תוכל להתמקד בצמיחה ובהצלחה, תוך ידיעה שאתה מוגן מפני הסיכונים הבלתי נמנעים של עולם העסקים.

נשמח לעזור לך להעריך את המבנה המשפטי של העסק שלך ולהציע פתרונות מותאמים אישית להגנה מקסימלית על האינטרסים שלך. צור קשר עוד היום לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.

מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי המותאם לעסק שלך, למטרות שלו, לתחום העיסוק שלך ולהוראות הרישוי והרגולציה הרלוונטיות (ככל שישנן) החלות בעניינו, והוא אינו מתיימר להחליף ייעוץ שכזה. הסקירה שלעיל לא מקיפה את כל הוראות הדין, אשר עשויות להשתנות מעת לעת והיא נכונה למועד עריכתה.  אם החלטת להסתמך על האמור במאמר זה את/ה עושה את זה על אחריותך ובהתאם להבנתך.

אני ממליצה להתייעץ ולהיות מלווה על ידי עורך דין במשימה הרגישה של בחירה בצורת ההתאגדות המתאימה ביותר לעסק שלך.

כתיבת תגובה