חברה בע"מ (בערבון מוגבל) היא צורת ההתאגדות הנפוצה במדינת ישראל. בעלי עסקים ויזמים מקימים חברות כדי לקיים עסקים, מסחר או מטרות ספציפיות אחרות. ניתן לייסד חברה, בתנאי שאף מטרה ממטרותיה אינה נוגדת את החוק, הינה בלתי מוסרית או נוגדת את תקנת הציבור. לאחר הקמתה, החברה כשירה לקבל על עצמה התחייבויות ולנהל עסקים באופן עצמאי ונפרד מבעלי המניות שלה.
קיימים מספר סוגים של חברות: חברה ציבורית היא חברה שמניותיה רשומות למסחר בבורסה או שמניותיה הוצעו לציבור באמצעות תשקיף ומוחזקת בידי הציבור. חברה פרטית היא כל חברה שאינה עונה על הגדרת "חברה ציבורית". ככלל, חברה פרטית היא חברה שמניותיה מוחזקות על ידי פחות מ-50 בעלי מניות.
קיימים עיסוקים שונים (למשל, עריכת דין) שבהם לא ניתן להקים חברה בערבון מוגבל. ככל שבעלי מקצוע אלה מבקשים להקים חברה היא תהיה בערבון בלתי מוגבן ובעלי המניותיהיו אחראים באופן בלתי מוגבל לחובותיה.
מאפיינים משפטיים
הבעלות בחברה מוחזקת באמצעות מניות, המשקפות את חלקו היחסי של כל אחד מהבעלים ברווחי החברה ובזכויות ההצבעה בה, כמוגדר בתקנון החברה. כדי להקים חברה נדרש לפחות בעל מניות אחד – שיכול להיות אדם או יישות משפטית אחרת (לדוגמה חברה אחרת). מה שהופך צורת התאגדות זו לאידיאלית לאלו שמבקשים לשתף פעולה ולעבוד יחד תחת מסגרת תאגידית אחת.
חברה בערבון מוגבל (בע"מ) הינה יישות משפטית נפרדת מבעלי המניות שלה
אלא במקרים חריגים, חובות החברה וכן כל אחריות משפטית אחרת אינם מיוחסים לבעלי המניות כאינדיבידואלים והם אינם אחראים להם מעבר לשווי השקעותיהם במניות החברה. כך, מגנים בעלי המניות על נכסיהם האישיים בגין פעולות שביצעה החברה.
לכל חברה יש תקנון, המהווה חוזה בין החברה ובין בעלי המניות בה וכן בינם לבין עצמם.
תקנון החברה מהווה מעיין "מתכון" למערכת היחסים בין החברה לבעלי המניות ובינם לבין עצמם. לרוב, יגדיר תקנון החברה את האופן שבו מחולקות סוגי המניות בחברה וכפועל יוצא זכויות בעלי המניות וחלקם היחסי ברווחי החברה, כגון זכויות הצבעה והזכות למנות דירקטורים, אופן העברת המניות בחברה, אופן ניהול הישיבות בחברה, אופן קבלת ההחלטות בה וכו'.
עם הקמתה נרשמת החברה במרשם המנוהל על ידי רשם החברות, הפועל תחת משרד המשפטים. רישום החברה כרוך באגרה. בנוסף, על אגרת ההקמה על החברה לשלם אגרה שנתית לרשם החברות. אחת לשנה, חברה חייבת להגיש לרשם החברות דין וחשבון שנתי ומעת לעת נדרשת החברה לדווח על שינויים שחלו בה – לדוגמה: במענה, בזהות בעלי המניות או חברי הדירקטוריון שלה.
בהתאם לחוק החברות חייבת חברה למנות רואה חשבון מבקר שיבקר את הדו"חות השנתיים שלה.
מידע בנוגע לחברה זמין לכלל הציבור בהזמנת נסח חברה מאת רשם החברות הכרוך בתשלום אגרה. הנסח כולל פרטים כלליים כמו שמה של החברה, מספר התאגיד שלה, מענה, זהות וכתובת בעלי המניות והדירקטורים שלה וכן בנוגע לשיעבודים ומשכונות רשומים שלה – מידע רחב יותר הכולל עותק של תקנון החברה וכן דווחים שהוגשו על ידה זמין לכלל הציבור בהזמנת תיק חברה מאת רשם החברות וכרוך גם הוא בתשלום אגרה.
יש לשים לב כי המידע המנוהל במרשם החברות אינו תמיד עדכני ומדויק ולא מומלץ להסתמך עליו ללא בדיקה מעמיקה. מומלץ לבצע הצלבת מידע עם מקורות נוספים.
יתרונות ההתאגדות כחברה בע"מ
- אחריות מוגבלת: אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של ההתאגדות חברה בע"מ הוא בכך שהוא מגביל את האחריות המשפטית החלה על בעלי המניות של חברה ביחס לפעולות, חובות או התחייבויות שקיבלה על עצמה החברה, רק עד גובה השקעתם בחברה, ואינם מסכנים את רכושם האישי.
- אמינות עסקית: התאגדות כחברה עשויה להקנות לעסק מראית עין של גודל וביסוס מה שבתורו מעניק אמינות גבוהה יותר בעיני לקוחות וספקים.
- עבירות: בעלי מניות המעוניינים למכור את אחזקותיהם בחברה יכולים לעשות זאת בקלות יחסית. זאת, בשים לב להוראות שעשויות להגביל או להתנות את העבירות כמפורט בתקנון החברה.
- גישה קלה יותר להון: לחברות גישה קלה יותר למשאבים פיננסיים ויתרון משמעותי בגיוס הון שכן הן יכולות להציע למכירה מניות, אופציות או איגרות חוב מה שבתורו מאפשר צמיחה והתרחבות מהירה יותר שכן הן אינן נשענות באופן בלבדי על המשאבים שלהן עצמן. דבר זה נכון שבעתיים לחברות הנסחרות בבורסה.
- המשכיות: ככלל, חברה אינה תלויה במעורבות מייסדיה או בעלי המניות שלה לצורך פעילותה השוטפת. מאפיין זה מאפשר לחברה לשרוד שינויים בבעלות או בניהול, מה שהופך אותה לישות יציבה וארוכת טווח יותר מישויות אחרות.
- ניהול מקצועי: חברות רבות מנוהלות על ידי דירקטוריון ומנהלים מקצועיים בשכר, מה שמאפשר לבעלי המניות ליהנות ממנהיגות מנוסה מבלי להיות מעורבים ישירות בתפעול השוטף והיום יומי של החברה.
- הטבות מס: חברות עשויות ליהנות מהטבות מס שונות שאינן זמינות לסוגי עסקים אחרים, כגון פיצול הכנסות, הוצאות עסקיות הניתנות לניכוי מס ומס נדחה על יתרת הרווחים.
השילוב שבין היותה החברה יישות משפטית נפרדת מבעלי מניותה לעיקרון האחריות המוגבלת מוביל להגנה מיטבית על הנכסים האישיים של בעלי המניות במקרה שלחברה חובות או התחייבויות משפטיות שאין היא יכולה לעמוד בהם. היכולת של יזמים ובעלי עסקים לקחת סיכונים היא אשר מובילה בסופו של דבר לחדשנות וצמיחה המאפיינת את העולם העסקי.
חסרונות ואתגרים הכרוכים בהתאגדות כחברה בע"מ
- עלויות הקמה ותפעול גבוהות: הקמה ותחזוקה של חברה היא לרוב יקרה ומורכבת יותר ממבנים משפטיים אחרים. חברות חייבות לציית לדרישות רגולטוריות מחמירות, ועמידה בהן עשויה להיות כרוכה בבירוקרטיה ניכרת, תשלום אגרות והוצאות משפטיות וחשבונאיות.
- כפל מס: בישראל, מס הכנסה משולם על רווחי החברה ברמת התאגיד, בנוסף למס רווחי הון אותם משלמים בעלי המניות על הדיבידנדים המשולמים להם. כמו כן, ככל שהחברה משלמת לבעלי המניות שכר עבודה יהיו בעלי המניות חייבים במס הכנסה בגין שכר זה (אולם, החברה תוכל לנכות את השכר כהוצאה מוכרת).
- אובדן שליטה אישית: כאשר חברה מנפיקה מניות למספר בעלים או משקיעים, המייסדים עלולים לאבד מידה מסוימת של שליטה על החלטות עסקיות. לעיתים לבעלי מניות או לדירקטוריון עשויה להיות הסמכות לעקוף את החלטות המייסדים.
- דרישות גילוי ודיווח: חברות, במיוחד ציבוריות, חייבות לעמוד בחובות גילוי ודיווח משמעותיות. לעתים קרובות הם נדרשים לפרסם מידע פיננסי ולהגיש דוחות מפורטים, דבר שעלול לגזול זמן רב ועלול לחשוף מידע עסקי רגיש.
- סיכון להשתלטות עוינת: חברות נסחרות באופן ציבורי חשופות להשתלטות עוינת, שבה גורם חיצוני קונה מספיק מניות כדי להשיג שליטה בחברה, לפעמים בניגוד לרצונות ההנהלה הנוכחית או בעלי המניות הרוב.
בעוד שהתאגדות כחברה מציעה יתרונות משמעותיים, במיוחד למי שמחפש אחריות מוגבלת והזדמנויות לצמיחה, היא אינה חפה מאתגרים. הבנת האתגרים הללו וקבלת ייעוץ משפטי וחשבונאי מתאים במטרה לצמצם את השפעותיהם יכולה לעזור לבעלי עסקים ויזמים להחליט אם התאגדות כחברה היא הבחירה הנכונה למטרותיהם.
מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי המותאם לעסק שלך, למטרות שלו, לתחום העיסוק שלך ולהוראות הרישוי והרגולציה הרלוונטיות (ככל שישנן) החלות בעניינו, והוא אינו מתיימר להחליף ייעוץ שכזה. הסקירה שלעיל לא מקיפה את כל הוראות הדין, אשר עשויות להשתנות מעת לעת והיא נכונה למועד עריכתה. אם החלטת להסתמך על האמור במאמר זה את/ה עושה את זה על אחריותך ובהתאם להבנתך.
אני ממליצה להתייעץ ולהיות מלווה על ידי עורך דין במשימה הרגישה של בחירת צורת ההתאגדות המתאימה ביותר לעסק שלך.