שותפות הינה צורת התאגדות "ברירת מחדל". זהו מבנה משפטי המיוחס אוטומטית מקום שלפחות שני אנשים (או יישויות משפטיות) חוברות לצורך ניהול עסק שמטרתו הפקת רווחים אם לא בחרו להתאגד באופן אחר – כחברה או כאגודה שיתופית. לצד ההגדרה האוטומטית יחולו על השותפים כל הדינים והכללים החלים על שותפויות, ובתוכן פקודת השותפויות.
כל שותף תורם לשותפות משאבים, כגון הון, מיומנויות או עבודה בפועל וחולק ברווחים, בהפסדים ובאחריות הניהולית כפי שמתואר בהסכם שותפות.
מאפיינים משפטיים
שותפות הינה יישות משפטית נפרדת הכשירה לפעול בעולם העסקים ולקבל על עצמה התחייבויות ויכולה לתבוע ולהיתבע. אולם, היא לא בהכרח מעניקה לשותפים הגנה משפטית מפני ירידה לנכסיהם האישיים במידה ואינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה. הגנה זו, אם בכלל, תלויה בסוג השותפות ובסוג השותף. לפי דין קיימים שני סוגים של שותפויות:
- שותפות כללית: שותפות זו היא "ברירת המחדל" הנוצרת גם בהיעדר רישום אקטיבי. במסגרת שותפות כללית השותפים יהיו אחראים ללא הגבלה לכל חובות העסק שמפעילה השותפות. ככלל, מספר השותפים בשותפות כללית לא יעלה על 20. זאת, למעט אם מדובר בשותפות של עורכי דין או רואי חשבון לצורך עיסוקם במקצועות אלה.
- שותפות מוגבלת: שותפות מוגבלת חייבת ברישום. בשותפות זו אין הגבלה על מספר השותפים המרבי. השותפים יכולים להיות אחד משני סוגים של שותפים: (1) "שותף מוגבל" – שותף שאחריותו לחובות השותפות מוגבלת בסכום השקעתו בשותפות. ככל שהשותפות תיקלע לחובות, הוא חשוף רק עד לגובה הסכום שהשקיע ולא מעבר לו; (2) "שותף כללי" – שותף שאינו שותף מוגבל. שותף כללי הוא האחראי לכל חובות השותפות, ביחד ולחוד עם יתר השותפים המוגבלים, ללא הגבלת סכום. בשותפות מוגבלת חייב להיות שותף כללי אחד לפחות.
מטבע הדברים, שותפות מוגבלת משמשת צורת התאגדות מועדפת לניהול עסקים לאור "מסך ההתאגדות" אותו היא מציעה לשותפים המוגבלים. כלומר, היא מאפשרת הגנה מסוימת על נכסיהם האישיים של השותפים המוגבלים במקרה שהשותפות אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה ומצמצמת את החשיפה לאחריות המשפטית הכרוכה בהתנהלות העסקית שלה.
הסכם או תקנות השותפות מגדירים את מערכת היחסים המשפטית בין השותפים, בשלב הקמת העסק, לרבות היקף ההשקעה וחלקו ברווחים של כל שותף, בניהול העסק ובפירוקו. גם חלוקת הרווחים בשותפות היא בהתאם להסכמות המעוגנות בתקנות השותפות, לרוב בהתאם לחלקם היחסי בשותפות, אולם לא בהכרח.
כל שותף בשותפות פועל כשלוח מטעמה ופעולותיו (לטוב ולרע) יחייבו את השותפות ואת שותפיו, ביחד ולחוד, כל עוד נעשו במסגרת הרגילה של העסק, אלא אם התקיימו נסיבות מיוחדות.
יחסי השיתוף בין השותפים בשותפות הינם וולונטאריים, וככלל לא ניתן לחייב שותף להמשיך ולהיות שותף בשותפות. כל שותף רשאי לקבל מידע על מצבה הכלכלי של השותפות ולפרוש ממנה במידה וירצה בכך. שותף הפורש משותפות ימשיך להיות חייב בחיוביה שנוצרו לפני מועד פרישתו אף לאחריה.
בהתאם לדין, שותפות שמטרתה הפעלת עסק חייבת ברישום תוך 30 יום מיום שנוסדה. רישום השותפות כרוך בהגשת בקשה ובתשלום אגרה לרשם השותפויות. יתר על כן, בהתאם לדין שותפות חייבת לדווח לרשם השותפויות במקרה של שינויים בתוך עד 7 ימים מיום ביצוע השינוי. כמו כן, חייבת השותפות בתשלום אגרה שנתית בכל שנה.
יתרונות ההתאגדות כשותפות
- קלות הקמה: הקמת שותפות פשוטה יחסית ודרישותיה הפורמאליות מינימאליות בהשוואה לסוגים אחרים של תאגידים. מדובר בצורת התאגדות הנוצרת מאליה לפי הדין ואינה תלויה ברישום בהכרח. זאת, על אף החובה החוקית לרשום שותפות שנתאגדה לצורך קיום עסק.
- איגום משאבים: שותפות מאפשרת לשותפים החברים בה לשלב באפקטיביות ובקלות משאבים פיננסיים, זמן, מומחיות ומיומנויות, באופן שיכול להוביל לצמיחה מהירה של עסקים.
- גמישות בניהול: לשותפים יש את החופש להגדיר תפקידים, חלוקת רווחים וכללי תפעול בהסכם השותפות בהתאם לרצונם והם אינם כבולים לפרוצדורות בירוקרטיות לצורך קבלת החלטות, למעט אם הוגדרו כאלה בהסכם ביניהם.
- חשיפה משפטית מוגבלת לשותפים מוגבלים: השותף המוגבל חייב בחובות השותפות רק עד לגובה השקעתו בשותפות. יש בכך בכדי לייצר וודאות משפטית עבורו ואיזון עם יכולתו המוגבלת להשפיע על ניהולה היומיומי של השותפות.
חסרונות ההתאגדות כשותפות
- היעדר "מסך ההתאגדות": ככלל, שותפות שאינה מוגבלת אינה מספקת הגנה והפרדה בין רכושם האישי של בעלי האחזקות השותפות לבין נכסי השותפות. כלומר, במקרה שהשותפות אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה יוכלו הנושים או הנפגעים מפעולותיה לתבוע, ללא כל קושי, את חובם או נזקיהם מנכסיהם האישיים של השותפים. מדובר בחיסרון משמעותי שעה ששותפויות יכולות להיווצר מאליהן בהינתן פערי ידע של בעלי עסקים, שכן מדובר בצורת התאגדות שנוצרת על דרך "ברירת מחדל" ועשויה להביא לחיובם בחיובי השותפות.
- אובדן שליטה מצד שותפים מוגבלים: בשותפויות מוגבלות רבות מוצאים עצמם השותפים המוגבלים כשותפים פאסיביים אשר אינם משתתפים בניהול ובקבלת ההחלטות לגבי הנעשה בשותפות בהתאם להסכם השותפות. במצב דברים זה נמנעת מהם היכולת לכוון את פעולותיה של השותפות והם עלולים לשאת (אמנם בצורה מוגבלת ותחומה) בתוצאותיהן השליליות של החלטות שלא הסכימו להן במפורש.
- דיווח נפרד של כל שותף לרשויות המס: בנוסף על דיווחי השותפות לרשויות המס, כל שותף בשותפות נדרש לדווח לרשויות המס בנפרד על רווחיו מהשקעותיו בשותפות. ראש הטופס
- בסיס חוקי ארכאי: הקמתן וניהולן של שותפויות מתבצע על פי פקודת השותפויות [נוסח חדש], תשל"ה – 1975. בהתאם לדין, השלמת תקנות השותפות או הסכמים בין השותפים במקרה של פערים תתבצע באמצעות הפקודת שהוראותיה לא תמיד מתאימות לנהוג כיום. הדרך להתמודד עם חיסרון זה היא בניסוח הסכם שותפות בליווי עורך דין מיומן כדי לצמצם את הסיכונים והאתגרים הכרוכים בקיומה של שותפות.
סיכום
שותפות היא צורת התאגדות אטרקטיבית עבור בעלי עסקים ויזמים המבקשים לשלב משאבים ולחלוק אחריות בקידומו של מיזם עסקי. עם זאת, קיומה של שותפות דורש אמון, תקשורת ברורה והסכם שותפות מנוסח היטב כדי לצמצם אתגרים פוטנציאליים. בעלי עסקים צריכים לשקול את היתרונות של שיתוף פעולה מול הסיכונים של אחריות משותפת וקונפליקטים בין אישיים כדי לקבוע אם שותפות היא המבנה המשפטי המתאים ביותר למטרותיהם.
כדי למנוע קשיים בניהול העסק כדאי להגדיר מראש את מערכת היחסים בין השותפים בהסכם ממצה שיעסוק, בין היתר בנושאים הבאים:
- תרומתו התפעולית של כל אחד מהשותפים להצלחת העסק, לרבות הגדרת תפקיד ואחריות עבור כל אחד מהם;
- היקף השעות שישקיע כל שותף בפעילות העסק והתמורה בגין אותה פעילות;
- השקעת כספים בפעילות העסק – תזמון, צורה (השקעה או הלוואה) והחזר פוטנציאלי שלה;
- חלוקת רווחים – תזמון וקבלת החלטות ומה חלקו היחסי של כל שותף ברווחים;
- אופן קבלת החלטות בשותפות בנוגע להפעלתו היום יומית של העסק;הגבלות על עבירות אחזקותיו של כל שותף בשותפות;
- ניהול מחלוקות ובמידת הצורך פירוק השותפות.
נשמח לעזור לך להעריך האם שותפות היא צורת ההתאגדות הנכונה עבורך ועבור העסק שלך ולהציע פתרונות מותאמים אישית להגנה מקסימלית על האינטרסים שלך. צור קשר עוד היום לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.
מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי המותאם לעסק שלך, למטרות שלו, לתחום העיסוק שלך ולהוראות הרישוי והרגולציה הרלוונטיות (ככל שישנן) החלות בעניינו, והוא אינו מתיימר להחליף ייעוץ שכזה. הסקירה שלעיל לא מקיפה את כל הוראות הדין, אשר עשויות להשתנות מעת לעת והיא נכונה למועד עריכתה. אם החלטת להסתמך על האמור במאמר זה את/ה עושה את זה על אחריותך ובהתאם להבנתך.
אני ממליצה להתייעץ ולהיות מלווה על ידי עורך דין במשימה הרגישה של בחירה בצורת ההתאגדות המתאימה ביותר לעסק שלך ובניסוח הסכם או תקנות שותפות.